Výživa a Védy 2
Všechno fyzické je cyklické, od živé atomární částice až po Svargu Přečistou. Buď používáte tyto cykly, nebo tyto cykly využívají vás. Vždy si to pamatujte, Potomci Slavného Roda, Děti Rasy Velké. Nadále se zabýváme naším „druhým mozkem“ a vědomím, které jsou v našich hlavách i v žaludku. Naše Čelo a Želo je spojeno jedním vláknem. Z kurzu moderní valeologie je známo, že některé mikroorganismy sídlící ve střevě jsou zodpovědné za produkci signálních molekul nervového systému. Zdálo by se, kde jsou střeva a kde je nervový systém. Ale všechno kolem je cyklické, jak již bylo řečeno. Před desítkami tisíc let Naši Předkové ve Védách popsali tento proces i skutečnost, že naše Želo ovlivňuje naše Čelo.
Tímto článkem navazujeme na předchozí část – Výživa a Védy.
Ve skutečnosti do pravomoci signalizačních molekul ve druhém mozku (ve střevech) patří kontrola částí prvního – mozku zodpovědného za projevy emocí. Syntéza enzymů, které tyto stavy ovlivňují je však v dostatečném množství možná jen při dodržení správné a rovnovážné výživy. Svědčí o tom moderní medicína, svědčí o tom naše Staroslavianská Zdrava, které je už desetitisíce let. Také o tom mluvil Ratibor Stranik. Řekl, že systém Půstů dělá s tímto úkolem dobrou práci. Dá se říci, že v současných podmínkách života nit spojující první mozek a druhý mozek ve střevech, to je systém Staroslavianských půstů. Před desítkami tisíc let Starci řekli: „Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi.“ Vědecký svět tuto frázi potvrdil, ale s mírným zpožděním. Vědecká komunita se nakonec pohybuje po svém vlastním vektoru, i když o něco pomaleji a se zpožděním několik desítek tisíciletí.
Jak našli „moderní vědci“ potvrzení tohoto moudrého přísloví? Vše je jednoduché. Přišli na to, že pokud člověk nedodržuje svoji rovnovážnou poživeň, dochází k nedostatečné produkci signálních molekul a snižuje se kontrola emocí. Naše tělo je kouskem Matky Prvopočáteční Země a je také součástí emocí, sestávajících z myšlenek – to je náš kosmický skafandr. Abyste se zbavili neuróz, měli byste spojit Čelo a Želo. Emocionální stav zase ovlivňuje zažívací systém. Tedy od malého po velké, od velkého po malé. Vždy je na výběr, co si stáhnout. Při nakládání je důležité pamatovat na to, že potom bude následovat vykládka.
Něco podobného už v království zvířat zažili. Nyní je pro moderní Starověrce a jiné člověky otázka výživy dost matoucí. Vraťme se tedy na začátek, jak to vždy dělali Naši Předkové, když se mohli zatoulat, ztratit se. Musíme se vrátit k výchozímu bodu. V tomto případě jde o návrat k těm inkarnacím, které byly zažity v království zvířat. Připomeňte si je, za pomoci obrazného myšlení a Rodové Paměti, Rodové Duševní Paměti. Vzpomeňme si, když byla Duše v inkarnaci vlka, čelisti byly schopny pouze řezat, pitvat. Když byla kráva, čelisti mohli mlít jídlo. Nyní v lidské inkarnaci jestvují řezné i brusné vlastnosti čelistí.
Můžete si vzít do úst, na minutu nebo víc, trochu ovsa a po chvíli bude zřejmé, že se stává sladkým. Stává se to proto, že sacharidy se v ústech přeměňují na cukr. Toto je jedna z částí trávicího procesu, je nejvýznamnější a nejpodstatnější. Vytváří Želo a druhý mozek pomocí enzymu zvaného ptyalin. V ch’Árijské Karuně jestvuje určitá Runická formule označující tuto fermentaci. Ptyalin je obsažen a přítomen ve slinách všech býložravců, ale nikoliv masožravců. Masožravci tedy musí poživeň rozsekat na tenké kousky a polykat, zatímco býložravci žvýkat – potrava se rozdrtí a následně důkladně promíchá se slinami. Je to způsobeno strukturou čelisti.
Tělesná praxe Staroslavianské Zdravy říká, že pokud proces žvýkání probíhá správně, pak asi polovina zažívacího procesu probíhá v ústech. Jinými slovy, druhý mozek čeká, až se do něj dostane již částečně požité jídlo. Ale v „moderním“ životě většina lidí tak spěchá, že rychle polyká své hamburgery, jarní závitky a tak dále.
Staří řekli: „Pijte poživeň, ale žvýkejte vodu.“ Místo toho, aby se Želo podílel na produkci serotoninu (hormonu štěstí), je zapojen do procesu zažívání a utrácí na něj energii. Velkým problémem pro druhý mozek je momentálně nejen nestrávená poživeň, ale i částečně zkažená. Dnes jsou kuchyně většiny lidí uspořádány z energetického hlediska špatně. Moderní kuchyně jsou místa, kde kazíme poživeň tím, že přijímáme výživné, životodárné produkty a ničíme je v procesu vaření, jenž vyčerpává jejich nutriční vlastnosti a také zabíjí jejich Pránu. Zabíjíme Duchovní pilíř poživně. Zde se nejedná o žádnou tepelnou úpravu, ani o to, že tepelná úprava se dělat nedá a že je třeba jíst jen syrové rostliny. Tepelné zpracování je jiné. Jde o to, že vše propečené, převařené není rovnovážná poživeň. Možná dá trochu tuku, ale nedá rovnováhu.
Proto ještě jednou, pokud je zde otázka přežití, tak samozřejmě je třeba jíst více tepelně zpracovaných potravin. Ale vezmeme-li si Duchovní složku našeho růstu, tak nikoliv. Naši Předkové znali délku lidského zažívacího traktu a je to velmi podrobně popsáno. Např. u koňů, délka střev je asi šestkrát větší než délka těla. U medvěda, trávicí trakt přesahuje délku těla dvakrát až třikrát. Jednoduše řečeno, medvědi a jiné masožravci mají mnohem kratší zažívací trakt než býložravci. Tento rozdíl jasně ukazuje, jaký druh potravy by měly jednotlivé druhy konzumovat.
Vědci vědí, že pokud člověk sní syrové maso, bude trvat velmi dlouho, než se v těle zpracuje. Pokud je toto maso uvařené, absorbuje se za kratší dobu. Nejkratší čas zabere asi ovoce. Necháte-li syrové maso v teplé místnosti 72 hodin, začne hnít. Tento proces probíhá obzvlášť rychle v létě, kdy jsou teploty a vlhkost vysoké. A lidské tělo má vysokou teplotu. Pokud tam maso zůstane tři dny, úroveň oxidace a rozkladu je dost vysoká. To znamená, že uvnitř se vytváří nadměrné bakteriální prostředí a tělo musí vynaložit spoustu energie k udržení imunitně-bakteriální hladiny pod hranicí, která odděluje zdraví od nemoci. Pokud jedete například do nemocnice za nemocným přítelem, pravděpodobně mu nepřinesete pizzu nebo burger, s největší pravděpodobností to bude ovoce apod., lehká poživeň. Když jste v lůně Přírody, co byste si dali jako první? Dušené s rýží nebo bobule, brusinky?
Pokud vás prostředí nutí požívat maso, požívejte ho, ale správně zpracujte. Není divu, že nám říkají, abychom nepožívali jídlo s krví. Je třeba a nutno tepelně zpracovat maso, ale kvalitativně, aby byla tato poživeň chutná. Jelikož jde o nejsnáze zažívanou poživeň a všichni lidé to instinktivně vědí, proto by ovoce mělo být zahrnuto každý den.
Vždy je na výběr, jíst nebo požívat. Nyní, kvůli agresivnímu prostředí Midgardu, měníme svůj způsob života, stává se sedavým a je jasné, že musíme jíst každý den a odpočívat včas. Náš druhý mozek je naprosto stejný jako u býložravců, ale čelisti jsou jiné, jsou binární. Druhý mozek není překážkou, ale asistentem. Ano, agresivní prostředí diktuje podmínky. Požívejte maso, kompenzujte jeho nevýhody Půstem, pomůže to Duchovnosti. Využijte tento čas, využijte tady a teď k rozvoji. Potom bude Čelo pracovat přes Želo a zpět.
Zdroj:
vk.com/id513251163